ABD, Huawei'yi yurtdışı yonga üreticilerinden kesmek için harekete geçti



ABD Ticaret Bakanlığı, yarı iletkenlerini yapan yurtdışı şirketlerinden Çinli telco Huawei'yi kesmek için bir adım daha attı. Değiştirilen bir ihracat kuralı , Cuma günü yaptığı açıklamada , ajansın Huawei'ye "Huawei'nin belirli ABD yazılım ve teknolojilerinin doğrudan ürünü olan yarı iletkenleri satın almasını stratejik olarak hedeflemesi" için yarı iletken sevkiyatını engelleyeceğini açıkladı .
Kural, operasyonlarında Amerikan yazılım ve teknolojisini kullanan yarı iletken üreticilerinin ABD'den lisans almadığı sürece ürünlerini Huawei'ye göndermelerini önler. Wall Street Journal'a göre , Ticaret Departmanı, Huawei'in HiSilicon birimi için Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) tarafından yapılan yarı iletkenlerin satışını engelleyebilir .
Kural, sevkıyatın bugünden itibaren 120 gün içinde tamamlanması koşuluyla üretimdeki fişlerin Huawei'ye gönderilmesine izin verecektir.

Trump yönetimi, Huawei ve 114 şirketini Mayıs 2019'da Varlık Listesine yerleştirdi ; bu, ABD firmalarının devlet onayı olmadan şirkete teknoloji satamadıkları anlamına geliyordu. ABD ayrıca Huawei'yi Çin hükümetinin casusluk çabalarına yardım etmek için ağ altyapısına geri bina yapmakla suçladı . Huawei, Trump yönetiminin casusluk suçlamalarını defalarca reddetti.
Ticaret Sekreteri Wilbur Ross Cuma günkü açıklamasında, "Bölümün geçen sene gerçekleştirdiği Varlık Listesi eylemlerine rağmen, Huawei ve yabancı bağlı kuruluşları, bu ulusal güvenlik temelli kısıtlamaların yerlileştirme çabasıyla zayıflatmak için çabalarını artırdılar." Dedi. “Huawei ve HiSilicon tarafından kullanılan kurallarımızı değiştirmeli ve ABD teknolojilerinin ABD ulusal güvenliği ve dış politika çıkarlarına aykırı malign faaliyetlere izin vermesini önlemeliyiz.”
Google , ABD kısıtlamalarına uymak için Huawei'nin geçen Mayıs Android lisansını askıya aldı . Ancak İngiltere , ABD kısıtlamalarını açıkladığında Huawei'nin 5G altyapısı için ekipman tedarik etmesine izin vermeye devam edeceğine karar verdi .
ABD'deki sınırlamalara rağmen, Huawei 2019 için akıllı telefon üreticileri arasında 2. sırada yer aldı ve ikinci yıl için sadece Samsung'a satış yaptı. Ve TSMC sadece planlarını açıkladı Arizona'da yeni bir yonga üretim tesisi kurmayı.
Yine Cuma günü, Ticaret Departmanı , ABD'nin kırsal bölgelerinde kablosuz ağlar işleten ABD şirketlerinin 13 Ağustos'a kadar Huawei ile iş yapmaya devam etmesini sağlayacak geçici bir lisans uzattı . Bu lisansın Cuma günü sona ermesi gerekiyordu ve Ticaret Departmanı başka uzatma olmayacağını söyledi.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski