FACEBOOK SONA YAKLAŞIYOR


Abd'li düzenleyiciler tarihi bir davada, Facebook'u rekabeti bastırmak için rakiplerini satın almakla suçladılar.

Instagram ve WhatsApp'ın satışı gibi köklü bir çare arayacaklarını açıkça belirttiler. Bu haftaki Tech Tent'te sosyal medya devinin imparatorluğunun sökülme olasılığının gerçekten yüksek olup olmadığını soruyoruz.

New York Başsavcısı Letitia James, kendisi ve 45'ten fazla diğer eyalet ve federal düzenleyicinin Facebook'a karşı açtığı davayı özetlerken, kınamada daha net olamazdı.

"Facebook, yaklaşık on yıldır hakimiyet ve tekel gücünü küçük rakipleri ezmek ve tüm günlük kullanıcıların pahasına rekabeti söndürmek için kullandı."

"Önemli Bir An"

Düzenleyiciler, Facebook'un potansiyel rakiplere yönelik "satın al veya göm" stratejisi olarak tanımladıkları şey için mahkemelerden istedikleri çareler arasında "yasadışı olarak satın alınan şirketlerin elden indirilmeveya yeniden yapılandırılması" yer alıyor.

Bu da, 2012'de sadece 13 çalışanı varken 1 milyar dolara satın alınan Instagram'ı ve 2014'te tuhaf bir bedel gibi görünen 16 milyar dolar ödediği WhatsApp'ı satmak anlamına gelebilir.

Bu satın alma bu yana, Facebook hisselerinin fiyatı dört kattan fazla arttı ve şirket şimdi yaklaşık 800 milyar dolar değerindedir.

Facebook'u sert bir şekilde eleştiren bir meclis soruşturmasına başkanlık eden İngiliz milletvekili Damian Collins Tech Tent'e verdiği açıklamada, "Bu önemli bir an." diyor.

"Her zaman Facebook karşı anti-tröst durumda getirmek ve farklı işletmelerin ayrılması çeşit için durumda yapmak için Amerika'da yetkililer tarafından liderlik almak için gidiyordu."

Bay Collins, seçilmiş komite soruşturması sırasında ortaya çıkarılan bazı belgelerin ABD'li düzenleyicilerin davasını güçlendiren kanıtlar sağladığına inanıyor.

"Bu belgelerin gösterdiği, Facebook'un pazar gücünü diğer şirketlere Facebook'u tercih eden verilerüzerinde anlaşma yapmaları için nasıl baskı uyguladığıydı; Facebook için önemli olan ve onlarla çok para harcayan şirketlere verilere ayrıcalıklı erişim sağlamak; kişilerin kullandığı uygulamaları analiz etmek için verileri nasıl kullandığı, böylece hangi uygulamaların potansiyel olarak tehdit oluşturabileceğini belirleyebiliyordu."

Ancak Facebook, onu parçalamak için her türlü harekete karşı şiddetli bir hukuk mücadelesi düzenleyeceğini açıkça belirtti.

WhatsApp ve Instagram'ı satın almaları, hükümeti daha geniş iş çevrelerine zarar verecek bir "tekrar" istemekle suçladığı dönemde düzenleyiciler tarafından engellenmedi.

Ve rekabet düzenlemesi konusunda önde gelen bir uzman Tech Tent'e Facebook'un büyük olasılıkla bir ayrılıktan kaçınacağını düşündüğünü söylüyor.

"Siyaset, Hukuk Değil"

İngiltere'nin Adil Ticaret Dairesi eski başkanı John Fingleton, "ABD Yüksek Mahkemesi tekel davalarına son derece şüpheci yaklaşıyor." diyor. Yetkili, düzenleyicilerin davalarını biraz şüpheyle özetlemelerini izledi.

"Mahkeme sürecinden geçmeden işi dağıtmak istediklerini söylemek bana ekonomi ve hukuktan çok siyasetle ilgili gibi geldi."

Yine de, hem John Fingleton ve Damian Collins uzun bir yasal savaş Facebook ve diğerleri iş yapmak şekilde bir etkisi olacağına inanıyoruz. Mp sosyal medya devi artık satın almak veya küçük rakipleri ezmek mümkün olacağını umuyor ve bu daha fazla yenilik anlamına gelecektir.

Ve rekabet uzmanı, davanın ABD rekabet politikasında büyük bir değişiklik olduğunu gösterdiğini ve bunun da daha önce yalnızca tüketiciler üzerindeki ani etkiye daha yüksek fiyatlar şeklinde odaklandığını söylüyor.

"Son 30 veya 40 yıl içinde," Bay Fingleton diyor, "biz rekabet tüketicileri korumak hakkında değil, rakiplerini korumak olmuştur gördüm. Ancak son zamanlarda daha çok gördüğü vakaların çoğu rakiplerini korumanın çok daha fazla lezzetine sahip."

Belki de bir ABD teknoloji devi ve düzenleyiciler arasında bir önceki çatışmada ne oldu Facebook ne olacağını bir önsebe olduğunu.

Microsoft, onu ayırmak isteyen ABD Adalet Bakanlığı ile uzun yıllar mücadele etti.

Bu sonuç kaçınılmalıdır, ama dünya taşındı ve yazılım devi, artık bir anti-rekabet tehdit olarak görülen, düzenleyicilerin çok dikkat çekmeden gelişiyor.

Facebook, tarihin tekerrür ettiğini umabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski