5G: Bath'da sıranın ortasında ki direkler


Mobil operatörler 5G ağlarını kullanıma çıkarma çabalarını hızlandırırken, yeni teknolojinin sağlığa tehdit oluşturduğuna inanan yerel grupların direnişi ile karşı karşıya. Somerset'teki Bath şehrinde, yerel meclisin yerel milletvekilinin desteğiyle 5G direği için izin vermeyi reddetmesi üzerine böyle bir grup zaferi kutluyor.

Bu karar, sadece mobil sektörden değil, konseyleri lansmanın önünü düzeltmeye çağıran bakandan da cesarete yol açtı. Dijital Bakan Matt Warman, belirli bir planlama davası hakkında yorum yapamamakla birlikte, "5G'nin insan sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olduğuna dair güvenilir bir bilimsel temel bulunmadığını" söyledi.

Bakan, hükümetin ülke çeşitli halkının mümkün olan en kısa sürede hızlık ve güvenli bir bağlantıya sahip kalmalarını istediğini ve "bu programda yaşanan gecikmeleri önlemek için elimizden geleni yapacağını" söylediler.

Ancak Bath'ın Liberal Demokrat milletvekili Wera Hobhouse da konseyi sağlıkla ilgili endişeleri dinlemeye çağıranlar arasındaydı.
Yarasalar ve Arılar
Bath ve North Somerset Konseyi planlama komitesi mevcut bir 4G direğinin 5G'ye yükseltilmesi için izin vermeyi reddetmek için altıya karşı üç oyla kabul etti. Mobil şirketler EE ve Three, Bath'ın saçaklarındaki bir spor sahasında ki 15 metrelik direğini 5G ekipmanı ekleyerek ve yaklaşık 5 metre daha uzun hale getirmek istediler.

Konsey, yerel sakinlerden plana 300'den fazla itiraz aldı ve bunların çoğu sağlık tehdidini vurgularken, Bath'da Stop 5G adlı bir grup direğe karşı bir miting düzenledi.

Grup, konseyleri 5G teknolojisinin piyasaya sürülmesiyle ilgili tüm başvuruları reddetmeye ikna etmeyi amaçlıyor. 5G'nin test edilmemiş olduğunu ve vahşi yaşamı tehlikeye atarak insan sağlığına tehdit oluşturduğunu iddia ediyor.

Public Health England, 5G'nin radyo dalgalarına maruz kalmada küçük bir artış getirmesi mümkün olsa da, halk sağlığı açısından hiçbir sonuç doğurmaması gerektiğini söyledi.

Regülatör Ofcom bu yılın başlarında 5G direkleri emisyonları test ve onlar da güvenli seviyelerde olduğunu bulundu, en yüksek okuma düzeyi sadece% 1.5 uluslararası kurallar tarafından izin verilen.

Ağustos ayında dijital bakan tüm konseylere bir mektup yazarak 5G'nin önemini vurguladı ve sağlık üzerindeki etkisi yle ilgili yanıltıcı iddiaları önlemek için harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

Planlama komitesi tarafından karar izin reddetme nedenleri olarak olağanüstü doğal güzellikleri ve yeşil kuşak bir alana direğin yakınlığı bahseder. Ancak buna karşı çıkan meclis üyeleri direğin okullara ve tahsise yakın olduğunu vurguladılar ve bunun halk sağlığı ve yaban hayatı üzerindeki etkisi konusunda uyardılar.

Biri arılar üzerindeki etkisinin felaket olabileceğini, diğerinin yarasalar üzerindeki potansiyel etkiden endişe duyduğunu söyledi.

Bath'ın milletvekili, planlanan direk hakkında konseye sunduğu bir sunumda, "insan sağlığı, ağaç sağlığı ve yaban hayatı ve biyolojik çeşitlilik için tehdit" konusunda endişeli olduğunu söyledi.

BBC'nin sağlıkla ilgili endişelerini ayrıntılı olarak belirterek istediği bayan Hobhouse, mevcut kanıtları tartarak zaman geçirdiğini ve tüm resmi rehberliğin güvenli olduğunu kabul ettiğini söyledi.

Ama o "ben ekstra savunmasız olduğunu iddia Bath sakinleri ile olan yaygın endişe ve konuşmalar göz önüne alındığında, ben daha fazla çalışmalar yürütülmektedir iken direkleri nerede bulunduğu konusunda bir ihtiyati ilke uygulamaya değer olabilir inanıyorum" dedi.
Komplo endişeleri
Avam Kamarası Dijital, Kültür, Medya ve Spor Seçme Komitesi'nin başkanı Julian Knight, siyasilerin meşru kaygıları dinlemesi gerekirken, "sağlık ve 5G açısından bu iddiaların meşruiyeti olmadığını" söyledi.

Şöyle devam etti: "Her ne kadar halkı dinlemeniz gerekse de. aynı zamanda, her komplo teorisini ciddiye almak zorunda olduğunuz anlamına gelmez."

Planlama uygulamasının arkasındaki şirketlerden biri olan EE, Bath'daki gibi kararlar sinir bozucu olmakla birlikte, pek çok yerel makamın "yüksek hızlı bağlantının getirdiği önemi ve yerel ekonomik fırsatları" tanıdığını söyledi.

Ancak koronavirüsün etkisiyle 5G'nin piyasaya sürülmesinin engellendiği bir yıl sonra mobil endüstride endişeler artıyor ve 5G ile Covid-19 arasındaki bağlantılar la ilgili komplo teorileri direklere saldırılara yol açıyor.

Bu ayın başlarında yayınlanan Connected Nations raporunda, Ofcom protestocular tarafından direk sitelerine yapılan saldırıların 170.000 saatlik bir kesintiyle sonuçlandığını tahmin ediyor.

Ticaret organı Mobile UK, siyasileri 5G'nin arkasındaki bilim konusunda hükümetin rehberliğini izlemeye çağırdı.

Bir sözcü şöyle dedi: "Bu çok endişe verici ki, güvenliği konusunda net bilimsel kanıtlar karşısında bile, bazı politikacılar yanlış iddia iddiaları desteklemeye devam ediyor, bu insan sağlığını etkiler, yaban hayatı veya biyolojik çeşitlilik."

Geçen yıl, Küçük İşletmeler Federasyonu tarafından hazırlanan bir raporda, kötü bağlantının İngiltere'nin Güney Batısı'nda önemli bir sorun olduğu ortaya konmuş ve bölgedeki küçük firmaların %56'sı cep telefonlarında iyi bir bağlantı bulamadığını bildirmiştir.

Ancak Bath'da 5G ile ilgili savaş devam ediyor.

Bir diğer mobil şirket, Vodafone, EE ve Three'nin planlarının geri çevrildiği kasabanın sınırlarında aynı spor sahasında 5G direği inşa etmek için başvuruda bulundu.

Ve bir kez daha, Bath grubunda Stop 5G başvuruyu geri çevirmek için meclis üyeleri üzerinde baskı yığıyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski