PsychOS: Linux Sınırlarını Zorlayan Çılgın ve Rahat Bir Dağıtım





Sürekli olarak yeni veya belirsiz Linux işletim sistemlerini kontrol etmenin en büyük zevklerinden biri, kalabalık dağıtım koleksiyonundan öne çıkan bazı çılgın yenilikler bulmaktır. PsychOS Linux'un "Insane" kod adlı mevcut sürümü muhtemelen aklınızı başınızdan alabilir.

Bu dağıtım gerçekten kendi başına bir şey olma potansiyeline sahip duvardan bağımsız bir projedir. PsychOS, Debian Linux'un bir çatalı olan Devuan ASCII tabanlı sistemsiz, GNU / Linux işletim sistemidir.

PsychOS Linux, Linux dağıtım dünyasında garip bir ördek. Çok retro esque.

Kendinizi bir retrofil olarak görseniz bile, PsychOS sizin için olmayabilir. Eski donanımlar için geliştirilmiştir ve yalnızca 32 bit bilgisayarlar için kullanılabilir. Geliştiricinin 64 bit sürümünü yayınlamak için derhal bir planı yoktur.

Ancak, bir geçici çözüm vardır. Kontrol etmekle ilgileniyorsanız, 32 bit ayarlarla sanal bir kutuda çalıştırabilirsiniz.

Birçok Linux geliştiricisi 32-bit sürümleri bırakıyor, bu nedenle PsychOS genel bir ürün olmasa da, yaşlanan donanım üretkenliğini koruyabilir.

PsychOS iyi çalıştığı için cilalanmıştır. İlginçtir ki, günümüzün en iyi Linux dağıtımlarının görünümü ve hissinden açıkça farklıdır.


Bir Yakalama ile Ücretsiz

Bu dağıtım, daha kolay, kullanıma hazır bir kullanıcı deneyimi için yazılım ve komut dosyalarıyla doludur. Açık kaynaklıdır, ancak özel bir lisansı vardır. Ücretsiz kullanıma izin verilir, ancak geliştiricinin şirketi TheOuterLinux'un katkıda bulunduğu özgür olmayan yazılımı kaldırmadan değiştirme ve yeniden dağıtma konusunda kısıtlamalar vardır .

Bu, PsychOS dağıtımının kendisinin şu anda GPLv3 kapsamında lisanslandığı anlamına gelir. PsychOS'un kopyalarını bütünüyle arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşabilirsiniz. Ancak PsychOS, çoğu GNU / Linux dağıtımında olduğu gibi özgür olmayan yazılımlar içerir, bu nedenle bunu kendi sorumluluğunuzda yaparsınız.

Bilgi işlem nostaljisine aşina olan bilgisayar kullanıcıları için, bu geliştiricinin retro'ye olan ilgisinin PsychOS Linux'un tasarımını etkilediğini görmek kolaydır. Geliştiricinin uzun zamandır sadece GNU / Linux ve DOS veya Disk İşletim Sistemini kullanma geçmişi vardır.

Geliştirici her ikisini de meşru masaüstü seçenekleri olarak görür. Her ne kadar sektördeki birçok kişi sadece Linux'un web geliştirme ve cep telefonları için kullanılmasını tercih ediyor gibi görünse de, eski işletim sistemlerini eğlence için, çoğunlukla retro oyun için bırakıyor.

Bilinmeyen Geliştirme

Hem dağıtım hem de yazılım şirketi, gizlilik uğruna çevrimiçi olarak "TheOuterLinux" olarak bilinen aynı kişi tarafından yönetilir. E-posta alışverişlerim sırasında, bu geliştirici kişisel bilgileri ifşa etmeme konusunda kararlı kaldı.

Kişi, GNU / Linux ve diğer Linux topluluklarındaki çalışma ortamının yeterli olduğunu ve medyanın geliştiricinin kimliğini bilmesi gerekmediğini iddia etti.

TheOuterLinux geliştiricisi LinuxInsider'a şunları söyledi: "Umarım bu kaba bir şekilde ortaya çıkmaz, ancak kendimle ilgili herhangi bir gerçek isim, yer, cinsiyet ve diğer potansiyel biyometri ile ilgili bilgileri içeren herhangi bir kişisel bilgi gönüllü olmak için sıfır planım var.

Bu geliştirici, bu tür bilgilerin önemsiz olduğuna inanmaktadır, çünkü “teknoloji çevrelerindeki zamanlarını gönüllü eden insanlar çalışmaları tarafından bilinmelidir”.

Dağıtımcı geliştirici, kişisel gizlilik tutumunun Linux ile ilgili işleri yürütmeyi zorlaştırdığını itiraf etti. "Vaaz ettiğim şeyleri uygulamak, insanların 'yabancılara' para vermesini bekleyemeyeceğinden, gelecekteki projeler için bağışlar gibi uygun destek almayı daha da zorlaştırdı."

Retro Canlanma ve Daha Fazlası

Retro, PsychOS'ta canlanır ve gelişiminin ana itici noktasıdır. Dağıtım oluşturucu, DOSBox gibi emülatörler aracılığıyla uygulamalar menüsünden kolayca başlatılan DOS yazılımını kullanmaya devam eder.

PsychOS 3.4.6 ve sonraki sürümlere sahip olan ve daha eski yazılımları yüklemek için RetroGrab kullanan herkes aynı şeyi yapabilir. İlk olarak ilgili emülatörler kurulmalıdır. PsychOS, aynı anda birden fazla DOS programını da çalıştırmanızı sağlar.


PsychOS, cURL gibi araçları kullanarak yer imlerine eklenmiş öğelerin bir listesini toplamak için RetroGrab indirme yöneticisini kullanır.

Diğer programlama etkileri, PsychOS geliştiricisinin Python hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olan eksiklikler nedeniyle BASIC ve BBC BASIC'dir. Diğer TEMEL aromalar FreeBASIC, QB45 ve QB64'tür.

BASH komut dosyaları, bu geliştiriciyi mevcut UNIX / Linux işletim sistemlerinin çoğu için "oyunun önüne" koymanın favorisidir. JAVA çok hantal olduğu için fotoğrafın dışında.

"Eski okulum ve insanların C, C ++, Pascal, Python ve BASIC gibi dilleri kullanmasını tercih ediyorum." "Retro, eski okul, Luddite şeylerini seviyorum ve PsychOS'u kullanırken insanlara bu tarz bir duygu getirmek istedim. GTK, FLTK, X ve diğer 'basit aptalca tut' kullanıcı arayüzlerini seviyorum."

Hedefi Yaygın Olarak Tanıma

PsychOS gelişimi Ekim 2015 civarında başladı. Teknik olarak, ilk halka açık sürüm 2.6.1 idi, ancak içerik oluşturucu mevcut sürüm olan PsychOS 3.4.6'ya kadar DistroWatch'u bilgilendirmek için hiç uğraşmadı .

DistroWatch, Linux dağıtım sürümlerini ve hit sıralamaları ve diğer çeşitli ücretsiz yazılım / açık kaynaklı Unix benzeri işletim sistemleri hakkında genel bilgileri izler. Web sitesine yeni eklemeler için bir bekleme listesi ve sertifikasyon süreci vardır.

PsychOS, 11 Ocak'taki bekleme listesine yerleştirilmek için başvurdu.

64 bit sürümün piyasaya sürülmesi daha yaygın olarak kullanılma şansını artıracaktır, ancak geliştiricinin ilk tutkusu eski bilgisayarlarda kullanılmak üzere sağlam bir Linux işletim sistemi sağlamaktır. Geliştirici 64-bit bir sürüme odaklandığında şüphesiz ARM tabanlı olacaktır.

Geliştiriciye göre, 64 bitlik sürümler daha az kutudan çıkarılırdı, çünkü çoğu yüklendiğinde 32 bitlik sürümlerinden daha büyüktür. PsychOS'un önemli noktalarından biri, bir kişinin işini yapmak için daha fazla yazılım eklemek için her zaman İnternet'e erişebileceğini varsaymaktır. Bu nedenle 64 bitlik bir sürüm mümkün olmayabilir veya basit bir şekilde sezgisel olabilir.

İlerisini planlamak

PsychOS geliştiricisi, i486 yazılımı için PsychOS486 olarak adlandırılabilecek bir sürüm üzerinde çalışıyor ve bir FreeDOS sürümü oluşturmayı ve buna "PsychDOS" demeyi planlıyor. "Esasen, ileriye gitmek yerine geriye doğru gidiyorum çünkü kimse bunu yapmıyor gibi görünüyor ve bunun için fırsat penceresinin hızla kapandığına inanıyorum."

Varsayım, beş ila 10 yıl içinde, rakip dağıtımların artık kullanılmaya değmeyeceğidir. Birçok eski GNU / Linux dağıtımı, kullanılmayan depo bilgilerini içerir. Yazılım havuzları eksik veya SSL ile ilgili sorunlar nedeniyle düzeltilemiyor.

"64-bit paketler ve sistemler hemen olmadığı için düşünmeden önce (PsychOS'un 64 bit sürümünü oluşturma) düşünmeden önce i486 (PsychOS486) ve DOS (PsychDOS; FreeDOS tabanlı) sürümlerimi gerçekten almak istiyorum. "dedi.

PsychOS Sargısız

Sanatçılar, oyuncular ve yazılım depoları PsychOS Linux'u çalıştırmayı sevecek çok şey bulacaklar. Çok amaçlı bir Linux dağıtımının tanımıdır. Geliştiricilere de iyi hizmet verilmektedir.

ISO canlı bir oturumdur, bu nedenle sabit disk kurulumu yapmadan bilgisayarınızı yeniden başlatarak çalıştırabilirsiniz. ISO'yu bir USB sürücüsüne veya boş bir DVD'ye yazabilirsiniz.

Yine de yüksek kapasiteli bir USB seçtiğinizden emin olun. Birçok uygulama yüklü büyük bir kurulumdur. Aynı işi yapmak için birkaç başlık elde edersiniz.

Bu dağıtımı yükledikten sonra alternatif yazılım aramak için zamanınız veya İnternet bağlantınız yoksa harika bir şey. Aslında, yavaş veya var olmayan İnternet bağlantıları ile ihtiyacınız olan her şeyi içeren eksiksiz bir masaüstü işletim sistemine sahip olursunuz.

Yazılım İncelemesi

Sen almak LibreOffice paketi ve web taramada ofis çözümleri, Pale Moon ve dillo için AbiWord / Gnumeric kombinasyonunu ve araçları yaratıcılık ve işletim sistemi için bolca.

Eğitim yazılımı nootka, müzik notalarını öğrenmek için bir program, Stellarium, etkileşimli bir planetaryum, kimyasal nesneler ve formüller oluşturmak veya görüntülemek için BKChem ve Python ile etkileşimli deneyler için Yeniden Etkileşim'i içerir.


PsychOS, diğer cihazlardan ve platformlardan fotoğraf aktarmak için araçlara sahiptir. Ana menü (sol alt köşe), Linux dağıtımlarında genellikle bulunmayan bir dizi uygulamayı gösterir.

Multimedya yazılımı aynı derecede etkileyicidir. Bu kategori, diğer Linux dağıtımlarında hiç görmediğim başlıkları içeriyor. Örneğin, bir sprite editörü olan Aseprite, mevcut yazı tiplerini düzenlemek veya kendi yazı tipinizi oluşturmak için Birdfont, basit bir diyagram editörü ve pahalı ticari CAD çözümlerine bir alternatif olan FreeCAD elde edersiniz.

Multimedya menüsünde düzinelerce ilginç başlık ve GIMP, Inkscape, Krita, Blender, Scribus ve Peek gibi beklenen klasikler var.

Oyun / Öykünme menüsü ZSNES, Stella, DeSmuME, DOSBox, Kega Fusion ve PCSXR / PCSX2'ye ek olarak 14 farklı emülatörle retro oyunculara hitap ediyor.

Geliştirici araçları arasında fldiff, Godot, Slade ve OHRRPGCE (Resmi Hamster Cumhuriyeti Rol Yapma Oyunu İnşaat Motoru) bulunmaktadır. ISO, Python-2.7 ve Python-3.5 geliştirme için kullanılabilecek IDE olarak IDLE dahil olmak üzere birçok Python ile ilgili yazılım içerir.

Modern programcılar diğer seçenekleri tercih edebilir, ancak PsychOS basit eski okul programlama görevleri için sağlam bir temel sağlar.

Deli Sistemi Kullanma

PsychOS 3.4.6, masaüstü ortamı olarak Xfce kullanır. Bu, geliştirici bakış açısından en iyi seçimdir ve 32 bit bilgisayarlardaki kaynak sınırlamalarıyla iyi uyum sağlar. Xfce de çok yapılandırılabilir ve modifikasyon için çok uygundur ve bu PsychOS'taki masaüstü ortamının gerçekliğidir.

Ancak, varsayılan düzeni başka bir yerde bir Xfce uygulamasından beklediğinizden farklıdır.

PsychOS geliştiricisine göre, masaüstü ortamı aslında insanların alışkın olduğundan birkaç daha gizli panele sahip Xfce, insanların söz konusu olduğunda hayal gücünüzün ötesinde neler yapabileceğinize dair hiçbir sınır olmadığını anlayabileceklerinden emin olmak istiyor masaüstü.

Rahatsız edici oldukları takdirde, çıkarılması kolaydır. "Eğlenceyi eskisi gibi GNU / Linux'a geri koymak ve insanların sadece sunucular için olmadığını bildirmek istiyorum," dedi geliştirici.

Bu dağıtımın ayarlanmış masaüstü ortamını kullanmayla ilgili keşfettiğim bazı şeyler:

  • WiFi çalışıyor, ancak varsayılan olarak devre dışı. Ana panelin Bildirimler alanındaki Ağ Yöneticisi uygulaması simgesini sağ tıklayın. Ardından "WiFi'yi etkinleştir" i seçin.

    Neden varsayılan olarak devre dışı bırakmalıyım? Geliştirici, Nesnelerin İnterneti ve mobil cihazlar her geçen gün daha ürkütücü hale geldiğinde bir bilgisayarın gereksiz radyo sinyalleri göndermesi gerektiğine inanmıyor.

  • Sisteminizde Bluetooth özelliği yoksa Bluetooth çalışır. Bluetooth'un varsayılan olarak devre dışı bırakılmasının ardındaki mantık, WiFi ile aynıdır.

    Bir Bluetooth çekirdek modülünü kara listeden kaldırmak için uygulamalar menüsünde bulunan "Bluetooth'u etkinleştir" öğesini çalıştırın. Bunu her yeniden başlatmada yapın.

Daha Fazla Tuhaflık

PsychOS Insane, çılgınca iyi yapan bazı anormal tasarım faktörleriyle karışır. Çok işlevsel.

Örneğin, geliştirici daha azınkinden daha iyi olduğunu hisseder ve bu felsefeyi yazılım seçimleriyle takip eder. Paket yönetim sistemi seçimlerinde de belirgindir. Komut satırında olduğu gibi, el kitabının yanı sıra birden çok yazılım yükleme / kaldırma seçeneğine de sahip olursunuz.

Neden? TheOuterLinux dev. "İhtiyacımın olması gerekmediğine ve gerekmediğinden daha iyi olduğuna inanıyorum - ama eğer birisi söyleyebilirse ben de bir program istifçisiyim."

Yine de pratik bir neden var. "NetRunner'ı Yükle" etiketli bir uygulama menüsü öğesi gibi el ile yükleme, bazı yazılımlar yasal olarak bir dağıtıma dahil edilemediğinden veya geliştirici geliştiricilere başvurmaya çalıştığından ve hiç kimse yanıt vermediğinden sağlanır.

"Bu aslında tamamen yasal bir çözüm. Çok sayıda hazır GNU / Linux dağıtımı bunu Adobe Flash ve Nvidia gibi şeyler için yapıyor" dedi.

Daha eski Firefox veya Palemoon eklentileri içeren klasörü göz önünde bulundurun. Bunun nedeni Palemoon'un şu anda lisanslı olması. Palemoon'u yeniden dağıtabilirsiniz, ancak önceden ayarlayamazsınız.

"Eklentileri elde etmek için bir web sayfası var, ancak NoScript ve uBlock Origin gibi insanların birçoğu uzun bir süre önce bir nedenle kayboldu ve insanların seçeneklere sahip olduğundan ve umarım kullandığından kesinlikle emin olmak istedim. kendilerini korumak için, "dedi PsychOS geliştiricisi.

Tasarım Önemlidir

TheOuterLinux, distroyu ve iç çalışmalarını kullanılabilirliğe dikkat ederek tasarladı. GNU / Linux'ta yeni olan insanlar genellikle GNOME 3 veya üstü, KDE Plazma veya Pantheon'u görür. Bu masaüstü seçenekleri sıkıcıdır ve ekstra şeyler yüklemeye gerek kalmadan sundukları küçük kişiselleştirme için aşırı miktarda RAM kullanır.


PsychOS, canlı video akışı ve ekran kaydı için StreamPi gibi özel geliştirilmiş programlarla birlikte gelir.

XFCE, zamanın testini yaptı ve diğer masaüstü ortamlarına kıyasla kutunun dışında bayt başına en fazla patlamaya sahip. Ayrıca, geliştiriciye göre, işletim sistemine aşinalıktan bağımsız olarak çoğu bilgisayar kullanıcısına hitap eden varsayılan bir kullanıcı arayüzü sunar.

PsychOS, giriş yaptıktan sonra daha az RAM kullanımına ihtiyaç duyanlar için "daha güzel" görünmesini sağlamak için özelleştirilmiş bir IceWM içerir. Sadece çıkış yapın ve geçiş yapmak için giriş ekranında F2'yi kullanın.

"Aslında IceWM saatinin Klingon sayılarını kullanmasını sağlayacaktım ama insanların ~. / İcewm klasöründe kendilerini Easter Egg'i bulmasına izin vermeye karar verdim. Oh, ayrıca bir masaüstü ortamı seçeneği olarak Kodi de var. normalden çok, oturma odası TV'nizi kullanarak oturum açın ve siz yokken küçük çocukların herhangi bir önemli dosyaya ne yapabileceği konusunda çok endişelenmeden yürüyün. Kodi'yi önceden kurmadım, "diye geliştirdi.

Konsolu veya terminal penceresini kontrol ettiğinizden emin olun - PsychOS'ta CLIMax. Ctrl + Alt + F1 kullanarak ilk kez geçiş yaptığınızda, bir ASCII animasyonu bir çeşit "PsychOS'a Hoş Geldiniz" olarak oynatılır. Daha sonra CLIMax'ı denemek isteyip istemediğinizi sorar Bonus olarak, komut satırı notlarını burada bulabilirsiniz .

Sonuç olarak

Hala bodrumda toz toplayan bu eski 32-bit bilgisayar var mı? Şu anda bir tepeden aşağı kayan pekmez gibi uzanan 32 bit bir bilgisayar mı kullanıyorsunuz?

Yaşlanan bilgisayarınızı yeniden canlandırmanın ve PsychOS'u çalıştırarak tekrar kullanılabilir hale getirmenin zamanı geldi. Birçok Linux dağıtımı eski bilgisayarlarda yalın ve ortalama çalışacak şekilde tasarlanmıştır. PsychOS Linux daha hızlı performans sağlamak için özel olarak ayarlanmıştır - artı, gerçekten kullanışlı uygulamaların büyük bir altın madeni ile birlikte gelir.

Sadece vahşi bir gezintiye hazır olun. Ekran animasyonları ve masaüstü performansı çılgın.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski