Apple, uygulamaları verilerle ne yaptıklarını görüntülemeye zorluyor


Apple'ın tüm uygulama mağazalarında ki uygulamalar artık hangi verileri topladıkları ve ne için kullanıldığı hakkında çok daha fazla ayrıntı göstermek zorunda kalacak.

14 Aralık'tan itibaren geliştiriciler, hangi bilgileri toplayacaklarını, kullanıcıları izlemek için nelerin alındığını ve doğrudan onlara neyle bağlantılı olduklarını göstermeli.

Ancak teknoloji devi, yayıncıların iş modellerini değiştirmeye çalışmadığını söyledi.

Apple yeni kurala kendi uygulamalarını da dahil etti.

Firma, konum ve iletişim bilgilerinin uygulama geliştiricilerin kullanıcıları ve faaliyetlerini izlemek için alabilecekleri iki veri örneği olduğunu söyledi. Ayrıca her zaman üst kısmında bu bilgileri görüntülemek olacağını söyledi, çünkü kullanıcılar için en büyük ilgi olarak kabul etti.

Sağlık ve fitness, finansal bilgiler ve arama geçmişi gibi diğer veriler doğrudan bir bireye bağlanabilir.

Uygulamalar ayrıca, reklamları hedeflemek için kullanıcının ziyaret ettiği diğer uygulamalardan ve web sitelerinden veri toplayıp toplamadıklarını ve reklam ağları gibi üçüncü taraflarla hangi verileri paylaştıklarını da belirtmek zorundadır.

Sonuçta kullanıcı bir uygulamanın veri etkinliğinden rahatsız olursa, uygulamanın veri etkinliğini devre dışı bırakmak mümkün olmayacaktır - ancak bunu indirmemeye karar verebilir.

Teknoloji devi, yeni kuralın hem geliştiricilerin hem de tüketicilerin "zihinlerine odaklanmasını" umduğunu belirterek, geliştiricilerin beyanlarında dürüst olmalarını sağlamak için spot kontroller gerçekleştireceğini de sözlerine ekledi.

Bağımsız araştırmacı Dr. Stephanie Hare, "Tüm veri gizliliği uzmanları ve avukatları bunun doğru yönde atılmış bir adım olduğunu söyleyecekler ve öyle, ama bu kullanıcı için ne değişti?" dedi.

"Bu, verilerinin gerçek doğasını ve ona ne olduğunu değiştirmez. Bu da onları gizlilik konusunda daha fazla bilinçletir, ancak uygulamanın kendisi nasıl indirilme seçeneği değişmedi."

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski