Huawei: Uygur gözetim korkuları PR exec çıkmak için kurşun!


Huawei'nin Avrupalı iletişim yöneticilerinden biri, Müslüman Uygurların gözetimindeki rolüyle ilgili endişeler nedeniyle Çinli firmadan istifa etti.

Tommy Zwicky altı ay boyunca şirketin Danimarka ofisinde çalışmış ve eski bir gazeteciydi.

2018 yılında Çinli yüz tanıma uzmanı Megvii ile üzerinde çalıştığı "Uygur alarmı" sisteminden bahseden huawei belgelerinin kamuoyuna duyurulduktan sonra geldi.

Huawei ayrımcılığa karşı olduğunu söyledi.

BBC'ye konuşan şirket, "Tanınmış endüstri standartlarına dayalı genel amaçlı bağlantı ürünleri sağlıyoruz ve gelişmekte olan teknoloji etrafındaki etik ve yönetim sistemlerine uyuyoruz." dedi.

"İnsanları etnik kökenlerine göre tanımlayan sistemler geliştirmiyoruz veya satmıyoruz ve teknolojilerimizin herhangi bir toplumun üyelerine karşı ayrımcılık yapmak veya ezmek için kullanılmasına göz yummayız."

Megvii' nin bir sözcüsü yorum yapmaktan kaçınmış, ancak firma daha önceden sistemlerinin belirli etnik grupları hedef almak veya etiketlemek amacıyla tasarlanmadığını söylemiştü.

Çin hükümetinin Sincan eyaletinde bir milyon uyguru devletin "yeniden eğitim kampları" olarak tanımladığı bir yerde gözaltına ettiğine inanılıyor.

Pekin sürekli olarak kötü muameleyi reddetti ve kampların terörü ortadan kaldırmak ve istihdam olanaklarını iyileştirmek için tasarladığını söylüyor.

TARTIŞMALI BAŞLIK

Bay Zwicky daha önce bir Danimarka gazetesinde çalışmış ve ondan önce de Danimarka Yayın Kurumu'nun genel yayın yönetmeniydi.

Şubat ayına kadar Huawei ile sözleşmesi devam ediyor ve kararını daha fazla tartışamıyor.

İlk olarak Twitter ve LinkedIn üzerinden ayrıldığını duyurdu.

Bunu takiben, patronu Bay Zwicky'yi düşük seviyeli bir halkla ilişkiler yöneticisi olarak nitelendirdi ve Huawei de Bay Zwicky'nin iletişim başkan yardımcısı olarak tanımlanmasına karşı çıkarken, bu durum kurumsal yapısında üst düzey bir rol anlamına geliyor.

Ancak, atanması sırasında yayınlanan makaleler bu özel başlık gerçekten Bay Zwicky için oluşturulmuş olduğu gerçeğine atıfta bulundu ve Huawei Danimarka başkanı şöyle dedi: "Tommy Danimarka medyasında tanınmış ve saygın bir isimdir. O da gemide olduğu için, iletişimi yeni bir seviyeye taşıyabileceğimizden eminiz."

Bu sorulduğunda, Bay Zwicky BBC'ye şunları söyledi: "Unvanım Huawei Danimarka'da iletişimden sorumlu başkan yardımcısıydı. Başka yorumum yok."

Kararı, Fransız futbol yıldızı Antoine Griezmann'ın Huawei ile yaptığı sponsorluk anlaşmasını, şirketin Uygurları izlemek için bir uyarı sistemi geliştirmeye dahil olduğu yönündeki "güçlü şüpheler" hakkındaki endişelerini dile getirmesinden bir hafta sonra geldi.

"Gizli" Testler

Amerikan gözetim araştırma şirketi IPVM, 8 Aralık'ta Çince belgeleri gün ışığına çıkardı.

Gizli olarak işaretlenmiş ancak Huawei'nin Avrupa web sitesinde halka açık olarak barındırılıyordu.

Raporda Huawei ve Megvii'nin huawei'nin video bulutu çözümüne dayalı bir yüz tanıma çözümü sağladığı "birlikte çalışabilirlik testi"ne atıfta bulunuldu. Çözümde Huawei sunucular, depolama, ağ ekipmanları, FusionSphere bulut platformu, kameralar ve diğer yazılım ve donanımları sağlarken, Megvii dinamik yüz tanıma sistemi yazılımını sağladı" dedi.

Megvii'nin yazılımının işlevleri arasında Huawei'nin doğruladığını söylediği bir "Uygur alarmı" olduğu belirtildi.

IPVM, Megvii'nin yazılımına eklenen ayrı bir kutunun "yüz özniteliği analizi" kapsamında etnik kökeni belirleyebileceğini söyledi.

Sayfaya, Washington Post'un firmaya varlığını sorması kısa bir süre sonra ulaşılamıyor.

O dönemde Huawei, belgenin gerçek dünyada bir uygulama görmeyen bir "test"e atıfta bulunduğunu söylemişti.

Ancak The Post daha sonra Huawei'nin sitesinde etnik izleme yeteneklerine sahip olduğu reklamı yapılan ürünler üzerinde diğer dört şirketle birlikte çalıştığını belirten ikinci bir makale yayınladı.

Buna karşılık Huawei, bir soruşturma yürüteceğine söz verdi, ancak insanları etnik kökenlerine göre tanımlayan sistemleri sattığını inkar etmeye devam etti.

"Yetersiz Yanıt"

Her iki firmanın da bu alandaki faaliyetleri yle ilgili endişeler,

ABD, Megvii'yi 2019 yılında çin makamları tarafından "baskı, kitlesel keyfi gözaltı ve yüksek teknoloji gözetimi" gerçekleştirmek için kullanıldığı yönündeki endişeler üzerine ticari kara listeye ekledi.

Ve aynı yıl, 13 İngiliz milletvekili ve Lordlar Kamarası üyelerinden oluşan bir grup, Huawei'nin Uygurlara karşı "bir etnik baskı programını kolaylaştırdığı" yönündeki endişelerini dile getiren bir mektup yayınladı.

BBC bu kez, Batılılar sincan Çinli yetkililer için yaptığını iş hakkında daha fazla bilgi için merkez ofis istedi ve onlar tatmin edici bir cevap hiç hissettim bu kez söylendi.

Ancak, şirketlerin hassas meseleleri personelle tartışma konusunda ihtiyatlı olmasının nadir bir durum olmadığını da kaydetti.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski